Gårdsbesök

Äppelsafari

Har du drömt om att besöka en vingård?

Du behöver inte åka längre än till Öfvergårds i Tjudö, Ålands äppelrike för att uppleva något liknande. Äppelträden har sin charm och bjuder på fantastiska färger; vita blommor, gröna blad och röda och gula, saftiga äpplen.

På Öfvergårds odlar och förädlar vi våra äppel med varsam hand och stor kärlek. Alla våra produkter är framtagna med omsorg om råvaran som grundpelare.

På äppelsafari tas du med på en spännande smakresa – en fantastisk Äpplevelse.

Safarit tar ca 1,5 h och passar hela familjen.

Under safarit följer du Anna och Jan för att se, uppleva och lära dig mer om äppel och must samt lite om vår historia. Efteråt provsmakar du ett urval av våra muster tillsammans med några åländska smakbitar.

Äppelsafari kan upplevas under juli månad, tisdagar och torsdagar klockan 18.00.

Boka din upplevelse på info@ofvergards.ax.

Andra tider enligt överenskommelse.

Agneta och Harriet skålar

Picknick i Äppelträdgården

Av gamla äppelplocklådor har vi byggt picknick-kärror för två personer som ni kan rulla ut till egen utvald plats i äppelträdgården.

Vi packar dessa med äppelmust och något sött eller salt tilltugg som ni avnjuter för er själva i lugn och ro.

Picknick i Äppelträdgården kan avnjutas under juli månad, lördagar och söndagar klockan 12.00 – 16.00.

Boka din vagn på info@ofvergards.ax

Andra tider enligt överenskommelse.

Musteri

Efter att tidigare hyrt anläggning, insåg vi att vi behövde ha något eget och från hösten 2019 står vårt eget mobila musteri här hemma på gården. Det innebär att vi nu kan experimentera och produktutveckla på ett helt annat sätt än tidigare.

Att musta sortrent har redan från första början varit en självklarhet för oss och genom att endast använda äpplen av första klass, kan vi lyfta varje äppelsorts färg, smak och karaktär.

Vi hoppas att du hittar just din favorit ur vårt mustsortiment och vi vill att du får samma goda smakupplevelse hela säsongen.

Vi har valt att fylla vår must i  ståpåse, som vi kallar Bag-utan -box (BUB), för att den bibehåller mustens egenskaper. Det är en innovativ förpackning av hög kvalitet som förhindrar att musten oxiderar.

IMG_0418

Våra veteraner

På Öfvergårds finns två veteranbilar och tre veterantraktorer att titta på för den som har fler intressen än äpplen.

Peugeot 203
Jan älskar veteranfordon och Anna blev också frälst när Jan visade henne sådana som var lite rarare och rundare i modellen. Som gårdens första veteranbil, en Peugeot 203 från 1954.

Volkswagen
Den andra inköpet gjordes av sonen i huset som blev eld och lågor över en folkabubbla från tidigt 1970-tal.

Deutz
Annas veterantraktor är en Deutz från 1950-tal. Den är  kvar sedan Annas farfars tid då den tjänstgjorde på gårdens marker.

Nuffield
Från Jans föräldragård i Lumparland kommer två Nuffield-traktorer, en från 1961 och en av årsmodell 1965. Den yngre av dem var en av de första traktorerna i Lumparland som hade differentialspärr, vilket gjorde att den fick arbeta mycket åt bönderna i trakten. Den pensionerades efter cirka 18.000 arbetstimmar.