Gårdsbesök

Äppelsafari

Har du drömt om att besöka en vingård?

Du behöver inte åka längre än till Öfvergårds i Tjudö, Ålands äppelrike för att uppleva något liknande. Äppelträden har sin charm och bjuder på fantastiska färger; vita blommor, gröna blad och röda och gula, saftiga äpplen.

På Öfvergårds odlar och förädlar vi våra äppel med varsam hand och stor kärlek. Alla våra produkter är framtagna med omsorg om råvaran som grundpelare.

På äppelsafari tas du med på en spännande smakresa – en fantastisk Äpplevelse.

Safarit tar ca 1,5 h och passar hela familjen.

Under safarit följer du Anna och Jan för att se, uppleva och lära dig mer om äppel och must samt lite om vår historia. Efteråt provsmakar du ett urval av våra muster tillsammans med några åländska smakbitar.

Boka din upplevelse på info@ofvergards.ax.

Musteri

Att musta sortrent har redan från första början varit en självklarhet för oss och under Skördefesten 2017, när vi hade hyrt in den mobila anläggningen av Trosa musteri från Sverige stod det klart för oss att många av våra kunder gillade idén. Säsongen 2018 hyrde vi ett mobilt musteri från Finland.

Vi insåg att vi behövde ha något eget och från hösten 2019 står vårt eget mobila musteri här hemma på gården. Det innebär att vi nu kan experimentera och produktutveckla på ett helt annat sätt än tidigare.

Vi mustar sortrent men även äpplen av första klass råvara för att lyfta varje äppelsorts färg, smak och karaktär. Det ger en fräschare och klarare must. Det ger också dig som konsument möjlighet att prova smaken av en tidig och en sen äppelsort samtidigt. Vi vill att din favorit ur vårt mustsortiment skall ge dig samma smakupplevelse hela säsongen.

Vi fyller vår must i Pouch-Up ståpåse, som är en innovativ förpackning gjord av en högpresterande syrgasbarriärfilm. Detta förhindrar att musten påverkas av luften utanför, alltså oxiderar.

IMG_0418

Våra veteraner

På Öfvergårds finns två veteranbilar och tre veterantraktorer att titta på för den som har fler intressen än äpplen. Fordonen rustas upp enligt modellen ”rullande renovering”. Ambitionen är inte att återställa bilarna till tipptoppskick utan det får gärna synas att de är gamla och medfarna.

Peugeot 203
Jan älskar veteranfordon och Anna blev också frälst när Jan visade henne sådana som var lite rarare och rundare i modellen. Som gårdens första bil, en Peugeot 203 från 1954.

Volkswagen
Den andra inköpet gjordes av sonen i huset som blev eld och lågor över en folkabubbla från tidigt 1970-tal.

Deutz
Annas veterantraktor är en Deutz från 1950-tal. Den är  kvar sedan Annas farfars tid då den tjänstgjorde på gårdens marker.

Nuffieldtraktorer
Från Jans föräldragård i Lumparland kommer två Nuffieldtraktorer, en från 1961 och en av årsmodell 1965. Den yngre av dem var en av de första traktorerna i Lumparland som hade differentialspärr, vilket gjorde att den fick arbeta mycket åt bönderna i trakten. Den pensionerades efter cirka 18.000 arbetstimmar.